Marginalen för spelbolaget: vad är den och hur beräknar man den?

Vad är marginalen hos ett spelbolag, hur beräknas den, och varför är det nödvändigt att göra det? På den här sidan kommer vi att förklara matematiken bakom så att du förstår hur spelbolaget tjänar pengar på din betting.

Vad är spelbolagets marginal?

Marginalen är skillnaden mellan det totala beloppet som betalas av spelare för att lägga sitt spel och det belopp som spelbolaget är villigt att betala ut vid vinst oavsett utfall. Denna skillnad utgör spelbolagets kommission och därmed dess garanterade intäkt. Marginalen säkerställer företagets vinst på spelarnas bekostnad, så det är viktigt att känna till den.

Spelbolag inkluderar en kommission i oddsen: ju lägre den är, desto större är vinstandelen för spelaren. Ju högre marginalen är, desto lägre är vinsterna. Storleken på marginalen visas inte på spelsajten, men du kan själv beräkna den.

Hur beräknas marginal?

Det finns två formler för att beräkna marginal - en för händelser med två utfall och en annan för händelser med tre utfall. För att beräkna marginalen behöver du bara sätta in oddsen i rätt formel. Här nedan presenterar vi beräkningarna så att du kan bekanta dig med dem, men det är inte nödvändigt att upprepa hela proceduren varje gång - det finns många marginalberäknare på internet, och de fungerar också enligt dessa formler.

Exempel på beräkning för två utfall

Låt oss ta tennismatchen mellan Jannik Sinner och Daniil Medvedev i finalen av Australian Open. Oddsen för seger för den första tennisspelaren är 1,39 och för den andra 3,20.

Vi sätter in värdena i formeln: (1-Odds1*Odds2/(Odds1 + Odds2)*100%.

Marginal: (1-1,39*3,20/(1,39+3,20)*100% = 3,10%.

3,1% är en låg marginal för tennis. Detta innebär att av alla spel på vinnaren i denna match tar spelbolaget 3,1% för sig själv, dvs av exempelvis 100 kronor är de redo att betala ut 96,9 kronor.

Exempel på beräkning för tre utfall

Låt oss gå vidare till fotbollsmatchen Liverpool-Chelsea i den engelska Premier League. Hemmalagets seger bedöms till odds på 1,60, gästerna 5,30 och oavgjort 4,80.

Formel: (1-Odds1*Odds2*Odds3/(Odds2*Odds3+Odds1*Odds3+Odds1*Odds2))*100%.

Marginal: (1-1,60*4,80*5,30/(4,80*5,30+1,60*5,30+1,60*4,80))*100% = 2,15%.

Varför det är nödvändigt att beräkna marginalen

Marginalen påverkar på lång sikt spelarnas vinster. Ju högre spelbolagets kommission är, desto svårare blir det att vinna över tid.

Till exempel erbjuder ett spelbolag odds på 1,60 för Liverpools seger med en marginal på 2,15%, och det andra erbjuder odds på 1,50 med en marginal på 5,99%. För att vara framgångsrik på lång sikt måste därför en spelare vinna minst 62,5% av sina spel hos det första spelbolaget och 66,67% av sina spel hos det andra.

Marginalen är inte viktig om du bara vill lägga ett enskilt specifikt spel. Du kommer förmodligen vara nöjd när du hittar de högsta oddsen, men för att veta VAR du ska leta är det bra med information om marginalen. Mest sannolikt hittar du de bästa oddsen på de spelsajter där marginalen är låg.

Copy the token