Speltyper: singel, ackumulator, system

Det finns flera typer av spel, vart och ett med sina egna egenskaper, strategier och risknivåer. I den här artikeln kommer vi att förklara tre huvudtyper: singel, ackumulator och system, med matcher från engelska Premier League (PL) som spelas den 10 februari 2024:

  • Luton Town vs Sheffield United med odds på 1.69 för att Luton Town ska vinna, 3.89 för oavgjort, och 4.50 för Sheffield United att vinna.

  • Liverpool vs Burnley, där oddsen är 1.17 för att Liverpool ska vinna, 7.60 för oavgjort, och 12.00 för att Burnley vinner.

  • Fulham vs Bournemouth med odds på 2.32 för att Fulham ska vinna, 3.47 för oavgjort, och 2.85 för att Bournemouth ska vinna.

Låt oss förklara hur dessa matcher kan användas för enkla, ackumulator- och systemspel, och vilka fördelar och nackdelar som finns med varje typ.

Singelspel (Ordinärt)

Ett singelspel är en satsning på utfallet av en specifik händelse. Vinsten beräknas genom att multiplicera insatsbeloppet med oddsen för det valda utfallet.

Exempel: Om du väljer att satsa på att Liverpool ska vinna mot Burnley med oddsen 1.17, kommer din vinst att beräknas som ditt insatsbelopp multiplicerat med 1.17. Om du satsar 100 SEK på att Liverpool ska vinna, kommer du att få 117 SEK vid vinst. Således kommer ditt saldo att öka med endast 17 SEK. Om Liverpool inte vinner, förlorar du 100 SEK.

Fördelar och nackdelar: Den främsta fördelen med en enkel satsning ligger i dess enkelhet och transparensen i beräkningarna. Dock är oddsen för favoriter ofta låga, vilket innebär att du antingen behöver fundera över det förlusttippade lagets chanser eller göra större insatser. Båda tillvägagångssätten ökar riskerna.

Ackumulatorspel (Multipel, Acca, Express)

Låt oss föreställa oss att du har bestämt dig för att kombinera din tilltro till att Luton Town, Liverpool och Fulham vinner i en enda stor satsning. Vinsten från en ackumulator beräknas genom att multiplicera oddsen för alla valda utfall (med decimalodds, som i vårt exempel).

Genom att kombinera oddsen på 1.69, 1.17 och 2.32 respektive, får vi ut ett utmärkt slutligt ackumulatorodds på 4.59. Detta innebär att varje investerad krona i en sådan satsning potentiellt kan ge dig 4.59 SEK tillbaka. Låter frestande, eller hur?

Men innan du dyker in i ackumulatorspelens värld är det viktigt att ha koll på två nyckelsaker. För det första kräver den här typen av satsning att du förutsäger utfallen för alla valda matcher korrekt. Ett enda felaktigt utfall kan göra alla dina ansträngningar meningslösa. För det andra, kom ihåg spelbolagets marginal. Spelbolagets marginal är den provision som de tar för din rätt att placera ett spel. När du skapar ett ackumulatorspel betalar du denna marginal för varje utfall. I detta fall, tre gånger.

Således handlar ackumulatorspel om balans mellan höga chanser till framgång och högre risk. Denna typ av spel kan förvandla en liten satsning till en stor vinst, men det kräver att spelaren är insiktsfull och genomför en djup analys av händelserna. Vi rekommenderar inte ackumulatorer för nybörjare; det är mycket mer värdefullt att spendera tid på en grundlig analys av en händelse än att leta efter 3-4 händelser som verkar "okej".

Finns det ett sätt att balansera risk och potentiellt högre vinst än med en enkel satsning? Ja, detta kan man i systemspel.

Systemspel

Systemspel gör det möjligt för dig att öka potentiella vinster samtidigt som du balanserar riskerna med att förlora en eller flera händelser i en ackumulator.

Vad är ett systemspel? Det är en kombination av satsningar med flera ackumulatorer till en enda satsning. Till skillnad från en ackumulator, där förlusten av en händelse innebär förlust av hela satsningen, tillåter ett system dig att behålla en del av vinsten även om vissa händelser inte faller ut till din fördel. Detta uppnås genom att skapa flera kombinationer av valda utfall.

Exempel baserat på våra PL-matcher: Låt oss säga att du bestämmer dig för att placera ett 2 av 3-systemspel på matcherna Luton Town vs Sheffield United, Liverpool vs Burnley och Fulham vs Bournemouth. Detta innebär att din satsning delas upp i kombinationer av ackumulatorer med två händelser vardera. Även om en av dina valda matcher inte resulterar i en vinst, har du fortfarande chansen att vinna på de återstående kombinationerna.

Kom ihåg att genom att skapa ett system tillåter du spelbolaget att tjäna på varje ackumulator som ingår i det. Dessutom är systemspel nästan alltid undantagna från bonusvillkor för satsningar.

Fördelar och nackdelar: Den främsta fördelen med ett systemspel ligger i dess flexibilitet och möjligheten till delvis kompensation vid delvis framgångsrika utfall. Nackdelen är att komplexiteten i beräkningarna och de många potentiella kombinationerna kan göra systemspel mindre självklara för nybörjare. Dessutom kan den initiala kostnaden för spelet bli något högre eftersom du i princip gör flera satsningar samtidigt.

Slutsats: jämförelse av speltyper

Speltyp

Svårighet att förutsäga utfall

Potentiella vinster

Risktolerans

Beräkningskomplexitet

Singel

Låg

Medium/Låg

Hög

Låg

Ackumulator

Hög

Hög

Låg

Medium

System

Medium

Hög

Medium

Hög

Singelspel lockar med sin enkelhet och tydlighet. Det är denna speltyp som nybörjarspelare föredrar: en satsning på en händelse förenklar analysprocessen.

Ackumulatorspel erbjuder möjligheten att öka vinsten avsevärt genom att kombinera flera händelser. Dock ökar varje ytterligare händelse både komplexiteten och risken.

Systemspel ger ett mer flexibelt tillvägagångssätt, vilket tillåter spelare att behålla en chans att vinna även med ett eller två fel. Detta gör systemspel attraktivt för de som är villiga att acceptera måttlig risk för en högre potentiell belöning, även om det kräver mer komplexa beräkningar.

Copy the token