Spelbolag: vad du behöver veta innan du börjar spela

Ett spelbolag är en virtuell eller landbaserad spelplats för vadslagning. Vanligtvis erbjuder spelbolag möjligheten att satsa på sportevenemang men lagarna i olika länder kan också tillåta kunder att satsa på händelser inom politik, ekonomi, kultur och så vidare.

För att börja spela behöver du registrera dig med ditt telefonnummer och andra personuppgifter. Senare kan du behöva bekräfta dem genom identifiering. På så sätt kommer spelbolaget att kontrollera kundens ålder - endast vuxna personer kan satsa på lagliga företag.

Spelprocessen är ganska enkel: spelbolaget fastställer oddsen för en specifik händelse, och kunden satsar sina pengar på ett intressant utfall. Vid vinst multipliceras insatsbeloppet med oddsen - spelaren får tillbaka sina pengar och tar hem vinsten. Nästa steg är att titta på vilka typer av sportspel spelbolagen erbjuder.

Urval av sporter och satsningar

Idag erbjuder de bästa spelbolagen fler än 30 sporter att satsa på. Du kommer alltid hitta satsningar på fotboll, basket, tennis, ishockey, volleyboll och handboll. Vissa spelsajter försöker tillfredsställa intresset hos mer sofistikerade kunder och erbjuder satsningar på mindre populära sporter som lacrosse, hurling, netball och andra.

Antalet satsningar på vissa matcher varierar också kraftigt. Marknadsledande spelbolag kan erbjuda över 1500 satsningsalternativ för toppfotbollsmatcher - som VM, Champions League och stora europeiska seriemästerskap (England, Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike).

Den mest populära spelmarknaden (dvs. satsningshändelse) för alla sporter är resultatet av en match. Detta är den vanligaste satsningen som erbjuds för majoriteten av spelen. Dessutom hittar du i många discipliner satsningar på totaler (mål, poäng, spel, set, etc.) och handikapp-satsningar — en villkorlig fördel eller skillnad i olika indikatorer.

Satsningar kan också delas in i pre-match och live:

  • Pre-match-satsningar placeras innan en match börjar. Listan över matcher med alla satsningsalternativ och odds kallas en satsningslinje.

  • Live-satsningar görs när matchen pågår. Beroende på händelserna på planen kan oddsen variera betydligt, och i detta läge är reaktionshastighet och förmågan att förutsäga spelet av stor betydelse. Live-satsningar placeras i avsnittet "Live" eller "Pågående".

Spelbolagens odds

När spelbolaget förbereder ett utbud av händelser och marknader för en match utvärderar de sannolikheten för alla utfall och fastställer lämpliga odds. Formeln för att omvandla sannolikheten till odds ser ut så här:

Odds = 100% / % av sannolikhet

Spelbolagets odds visar också vad spelaren potentiellt kan vinna. För att ta reda på utbetalningsbeloppet vid en framgångsrik händelse måste du multiplicera insatsbeloppet med oddsen.

Till exempel, låt oss ta odds på resultatet av finalen i Champions League säsongen 2022/23 mellan Manchester City och Inter. Spelbolaget erbjöd odds på 1.56 för seger för Manchester City, 4.33 för oavgjort och 7.60 för vinst för Inter. City vann med 1-0. Om vi hade satsat 100 enheter på Citys seger, skulle utbetalningen ha varit 100 x 1.56 = 156 enheter, med en nettovinst på 56 enheter (156 - 100 = 56).

Oddsen för matcher på spelbolagens webbplatser ändras ständigt — både före matchstart och under evenemanget. Huvudorsakerna till att spelbolaget kan justera de publicerade oddsen är:

  • Matchnyheter. En skada på en nyckelspelare, en tränare som plötsligt avgår, väderprognosen — allt detta kan påverka situationen och ändra oddsen.

  • Överbelastning. När ett stort antal satsningar placeras på ett utfall sänker spelbolaget oddsen för detta evenemang och höjer dem för motsvarande motsatta marknad.

  • Odds som erbjuds av konkurrenter. Spelbolaget övervakar oddsen som erbjuds av andra företag och gör ändringar för att förhindra säkra spel.

Spelbolagets vinst

Speloperatörenl vinner alltid, oavsett vad spelarna satsar och utfallet av händelserna. Detta är möjligt på grund av marginalen. Marginalen är spelbolagets provision, som inkluderas i oddsen. Ju lägre marginal, desto högre odds och därmed desto högre potentiella vinster för spelaren. För att beräkna marginalens storlek kan du använda en enkel formel:

Marginal = (100/odds på det första utfallet + 100/odds på det andra utfallet + ...) - 100

Till exempel, låt oss ta matchen i Wimbledon-finalen 2023 mellan Carlos Alcaraz och Novak Djokovic. Ett av spelbolagen erbjöd oddsen 2.65 för Alcaraz seger och 1.55 för Djokovic. Marginalens storlek blir (100/2.65 + 100/1.55) - 100 = 2.25%. Denna procentandel av det totalt satsade beloppet tillfaller spelbolaget.

Bonusar

För att locka nya kunder och upprätthålla intresset för spel bland befintliga kunder arrangerar spelbolag olika kampanjer. De flesta spelbolag erbjuder bonusar för att registrera sig hos dem. Innan du använder något erbjudande rekommenderar vi att du noggrant läser alla villkor för kampanjen för att undvika kontroversiella situationer. Låt oss titta på de vanligaste typerna av bonusar:

  • Gratis spel tillåter spelaren att placera en satsning och få en verklig vinst utan att använda sina egna pengar. Bonusbeloppet måste satsas på en typ av händelse som specificeras i kampanjvillkoren. Om satsningen vinner kommer användaren att få nettobeloppet av vinsten utan bonusbeloppet till sitt konto. Dessa pengar kan i regel tas ut från spelkontot, om inget annat anges i reglerna.

  • Kontantbonus innebär extra pengar från spelbolaget. Beloppet kan vara fast eller bero på insättningens storlek. Vanligtvis kräver en kontantbonus omsättning, vilket innebär att spelaren måste placera det totala beloppet ett antal gånger (omsättning) innan ett uttag kan göras. Omsättningen kan göras från en bonus eller från spelarens saldo.

Spelbolag kan ibland sätta gränser för satsningar vid omsättningen när det gäller odds, typer, sporter och andra villkor. Observera också alltid omsättningsperioden och giltigheten av bonusar.

Reglering av spelbolagens verksamhet

Ett lagligt spelbolag är ett företag som verkar i enlighet med lagarna i sitt land, betalar skatter och har ett lämpligt tillståndsdokument — en licens från tillsynsmyndigheten. Reglerna som styr spelbolagens verksamhet kan skilja sig avsevärt från land till land.

Du hittar recensioner av alla licensierade spelbolag på Legalbets webbplats. När du väljer att spela med ett lagligt företag kan du vara trygg och lita på säkerheten för dina pengar och din personliga information. Dessutom, om det uppstår tvister när du spelar hos ett lagligt online-spelbolag, kommer du att kunna gå till domstol för att försvara dina rättigheter.

Copy the token