Spelguide för nybörjare

Oavsett vad experterna säger är det enkelt att betta. Allt du behöver göra är att förstå vilket lag som är starkare i en viss match och sedan välja det. Så varför förlorar de flesta spelare? Vad är problemet för dem?

I denna korta guide kommer vi att ta upp flera viktiga frågor: hur du börjar lägga dina spel, vilken information du behöver veta direkt och vad som kan skjutas upp till senare. Vi kommer också att ge några tips som kommer att tjäna som en grund för säkert spelande.

Att välja ett spelbolag

För erfarna och regelbundna spelare är sökandet efter en spelbolagsoperatör en pågående process som syftar till att hitta nya bonusar och typer av tjänster. För en tillfällig spelare som ibland satsar på sitt favoritlag kan ett sådant letande vara tröttsamt. Om man vill ha fler möjligheter är det användbart att ha konton hos flera spelbolag, men mest troligt kommer du att hitta en eller två favoritbettingsajter och spela endast där.

Att ta reda på vilka spelbolag som är tillgängliga och vad som skiljer dem åt är ganska enkelt. Eftersom du är här, är du redan på rätt plats. Genom att utvärdera betyg och recensioner på Legalbet så kommer marknaden av spelbolag att framstå mycket mer tydligt. Tar du stöd i våra recensioner kommer du också vara trygg i att du har valt en laglig bettingsajt och är skyddad av lagen eftersom vår webbplats bara skriver om sådana företag. Vi bestämmer inte vad som är viktigast för dig utan vi utvärderar varje spelbolag heltäckande: antalet spel, oddsnivå, betalningsmetoder och bonusar såklart.

Säg att du första gången valde ett spelbolag som har din favoritfotbollsspelare i sin reklam. Det kan faktiskt vara ett bra val, eftersom ett sådant företag definitivt har pengar. Vad gör du nästa gång?

Primärt och sekundärt

Vårt mål med denna artikel är inte att skryta om hur coola vi är som experter (även om vi är det), och längs vägen kommer vi därför inte att belasta dig med en massa information som bara förvirrar dig i början av din resa. Låt oss reda ut vad du behöver veta direkt och vad som kan vänta.

Typer av betting

Det finns fyra alternativ för att lägga spel på en bettingsajt:

Enkel betting. Singelspel på ett enskilt resultat. Denna typ av spel har den lägsta marginalen och en högre chans att vinna, den kan användas för bonusomsättning, och resultatet är lättare att förutsäga.

Marginal är procenten av satsningsbeloppet som spelbolaget behåller som garanterad vinst. Denna inkluderas i oddsen, vilket gör dem lägre i förhållande till händelsens sannolikhet. Ju högre marginalprocent spelbolaget har satt, desto lägre kommer dina vinster att vara från vilket av dina spel som helst.

Kombinerad betting. Två eller flera spel på olika händelser på en och samma spelkupong. För att vinna måste alla spelutfall vara korrekta. Det är en mer komplex form av betting eftersom marginalen är avsevärt högre än i en enkel betting, och det finns ingen plats för fel. Den matematiska sannolikheten att vinna är objektivt låg, även om du är övertygad om att du noggrant gjort rätt bedömningar.

Systemspel. Inbegriper tre eller flera spel på en spelkupong och bildar flera grupper. Till exempel kan ett system vara 2 av 3 tre par resultat, var och en av vilka kan vinna oberoende av de andra. Detta liknar en kombinerad vadslagning, men med fler chanser att vinna och en mindre utbetalning. System bidrar vanligtvis inte till bonusomsättning.

Tote. En blandning av okända odds och en okänd potentiell utbetalning. Om du är nybörjare, ignorera det här spelsättet.

Vi rekommenderar att du börjar uteslutande med enkel betting. Alla andra typer minskar markant dina chanser till framgång.

Typer av marknader

De flesta moderna spelbolag erbjuder ett stort antal marknadstyper och utfall. I fotbollsmatcher kan antalet möjliga spel överstiga 2000. Måste du studera allihop?

1X2. Detta är spel på hemmalagets eller bortalagets seger eller ett oavgjort resultat. I vissa sporter är oavgjort omöjligt, men marknaden "1X2" används ändå. Här är oddsen mest rättvisa, och marginalen (spelbolagets provision) är lägre, vilket gör dessa spel idealiska för nybörjare.

Totaler. Spel på det totala antalet av något under en match, främst mål (eller poäng) gjorda av ett lag eller båda. Denna typ av betting är också bra för en ny spelare eftersom du inte behöver förutsäga vinnaren; det räcker att förstå om matchen kommer att ha många mål eller inte.

Exempel: Över 2.5 mål — totalen måste vara fler än 2.5 mål för att ditt spel ska vinna, alltså resultatet måste vara minst 2-1 eller 3-0. Det kan verka konstigt med "2.5 mål" men det behövs för att säkerställa att spelet antingen är en vinst eller förlust. Det finns också hela totaler; till exempel, i spelet “Över 3”, (om det finns spel på exakt 3 mål) återbetalas spelet — det varken vinner eller förlorar.

Handicap. Ett spel på att ett lag vinner med en specifik fördel, antingen positiv eller negativ. Detta innebär potentiellt tillagda eller borttagna poäng för laget. Detta kallas handikapp, och spelresultatet beräknas utifrån det.

Exempel: Lag 1 att vinna med ett handikapp (-1.5). Detta innebär att spelet vinner om du subtraherar 1.5 mål från lagets poäng och laget fortfarande vinner. Därmed krävs en seger med en marginal på 2 mål eller fler. Ett resultat på 2-1 är inte tillräckligt, men ett resultat på 3-1 med handikappet borträknat ger 1.5-1, vilket innebär att spelet vinner. Ett positivt handikapp fungerar tvärtom: mål läggs till.

Asian Handicap. Istället för (-1.5) kan du se (-1.75) med en komplex vinstberäkning. Den här marknaden behöver du inte fundera på i nuläget; många erfarna spelare bryr sig inte så mycket om asiatiska handikapp.

Korrekt resultat. Namnet talar för sig självt. Oddsen för det korrekta resultatet är vanligtvis relativt höga, och chansen att vinna är liten. Att beräkna marginalen för detta utfall är mycket svårt (eftersom det finns dussintals möjliga korrekta resultat). Spela endast på denna marknad om du hittar pengar på gatan som du inte behöver.

Statistiska marknader. Spel på antalet gula kort, hörnor, skott på mål och andra indikatorer som inte direkt påverkar matchens resultat. I de flesta fall erbjuds sådana marknader endast för fotboll. Även om erfarna bettare ofta spelar på dessa marknader är det inte ett dåligt alternativ för nybörjare heller. Studera statistiken och lägg spel baserat på detta. Nackdelen med denna marknad är att den har en hög marginal (låga odds).

Live

Traditionellt sett rekommenderas inte nya spelare att engagera sig i livebetting (spel under pågående match). Marginalen är högre i livebetting medan detta är en mer spännande form av betting som kan vara beroendeframkallande. Det kan leda till att en spelare förlorar hela sin spelkassa på en enda match, särskilt i snabba sporter som tennis.

Om du ändå vill prova livbetting rekommenderar vi att du börjar med fotboll (om det intresserar dig) eller med en sport som du verkligen förstår väl. Försök också att sätta och hålla dig till en gräns för antalet spel inom en specifik tidsram. Till exempel, när du bettar under en hockeymatch, satsa inte mer än en gång per period.

Viktiga saker att veta om livebetting:

  • Sändningen har alltid en liten fördröjning jämfört med verkliga händelser, spelbolaget justerar oddsen efter detta.
  • Därför bör du inte godkänna automatiska spelinsatser när oddsen ändras (det finns vanligtvis en särskild kryssruta på spelkupongen) eftersom du då oavsiktligt kan placera en satsning utan att veta att en betydande händelse har inträffat i matchen och ändrat spelets förlopp.
  • Spelbolaget kan avbryta livespel när som helst, och varje företag gör det på olika sätt. Om du är trött på ständiga avbrott under livebetting kan du överväga att hitta en annan operatör som begränsar sådana avbrott mindre frekvent.

Hur man använder en bonus

Några viktiga insikter för att inte missa gratis spel för nya spelare:

  • Skapa inte fler än ett konto för att försöka få bonusen flera gånger. Multi-konto leder till avstängning av alla konton hos företaget. Det är bättre att ta bonusar från olika spelbolagsägare — det är tillåtet.
  • Läs reglerna för bonuserbjudandet. Texterna om regler och villkor kan vara långa, men över tid kommer du lära dig att identifiera viktiga punkter, så att det blir mindre irriterande.
  • Inte alla betalningsmetoder kvalificerar för att ta emot bonusen. Du kan nästan alltid göra en insättning med ett kort, men elektroniska metoder som Skrill, Neteller och paysafecard är ofta undantagna från bonuserbjudanden.
  • Högt omsättningskrav är riskabelt. Omsättning är en multiplikator av bonusbeloppet eller insättningsbeloppet. Till exempel betyder x5 att en insättning på 100 enheter (kronor) måste spelas igenom till ett värde av totalt 500 enheter, innan du kan ta ut vinster. Om denna multiplikator är för hög, som x10, finns det en större risk att förlora hela insättningen än att vinna något från bonuspengarna.
  • Glöm inte bort minimioddskravet. Detta kan vara oddset för kvalificerande spel eller omsättningskrav. Om du placerar ett spel med lägre odds kommer du antingen inte att få bonusen (om det är för kvalifikation) eller så kommer spelet inte räknas för att uppfylla omsättningskraven.
  • Håll ett öga på bonusens utgångsdatum. De flesta bonusar är inte obegränsade. Ett spelbolag kan ge dig 30 eller 60 dagar för att uppfylla kraven för kontantbonusen, och med ett gratisspel kan man ha en ännu kortare period, till exempel en vecka.

Hur man vinner

Att vinna är möjligt men mycket svårt. Vi rekommenderar att betrakta betting som underhållning snarare än ett sätt att tjäna pengar på. Trots detta är kärnan i denna underhållning att försöka slå spelbolaget (huset). Det finns ingen vattentät formel för regelbundna vinster, så vi kommer att föreslå ett annat tillvägagångssätt: vi berättar om vad som är viktigt att veta för att minimera förluster. Därmed kan allt teoretiskt leda till vinst (men garanterar det inte). Så, hur undviker du att förlora din spelkassa för snabbt?

Kassagräns: Den viktigaste regeln är att aldrig sätta in mer än du har råd att förlora. Med detta tillvägagångssätt kommer du aldrig känna dig som en förlorare, även om du faktiskt förlorar. De pengar du spenderade på spel kunde ha använts för ett biobesök eller en kväll på operan, beroende på din inkomstnivå, men du valde att spendera dem på betting, och det är okej.

Platt betting: Denna strategi innebär att alltid placera spel av samma storlek (vanligtvis små spel). Platt vadslagning kan vara statisk eller dynamisk. Statisk innebär att du placerar en fast summa, medan dynamisk satsning är en viss procent av spelkassan. Om spelkassan ökar, ökar spelsumman, och vice versa. Om du börjar med betting är platt vadslagning det mest lämpliga verktyget för kontroll av spelkassan och för att öka självförtroendet.

Undvik att lita på populära strategier: Strategier som Martingale, 27 Express-strategin, etc., har påståtts vara effektiva - vilket har motbevisats. Det finns bara en verkligt säker bettingstrategi: satsa på dem som kommer att vinna.

Expertis: Även om det är roligt att satsa på olika sporter och tävlingar så är det bättre att bara välja en eller två sporter att spela på, eller till och med endast en eller två ligor. Om du har en rimlig mängd fritid för att följa ett specifikt mästerskap kommer du lära dig mer om just denna tävling. Då blir det enklare att göra rätt bedömningar i matcherna. Att försöka studera flera ligor ordentligt fungerar inte, och du kommer att förlora pengar på grund av otillräcklig kunskap.

Välj de bästa oddsen: För att lättare få en överblick av de bästa oddsen för ditt valda evenemang bör du ha konton hos flera spelbolag. Inte nödvändigtvis många, men åtminstone de med generellt bra odds. De kommer att bedöma samma händelse olika, och en bettingsajt kan ha högre odds för en match, medan en annan kan ha högre odds för en annan. Detta kommer objektivt påverka storleken på din spelkassa, oavsett vilka spel du placerar, eftersom ju högre marginal på det valda utfallet, desto mer pengar ger du till spelbolaget.

När det gäller sport erbjuder spelbolag generellt de bästa oddsen på fotboll. Lite sämre är oddsen på tennis, men även dessa har ofta bra värde. Hockey och basket kan ha höga eller genomsnittliga marginaler, beroende på spelbolaget, och nischsporter som e-sport eller handboll har nästan alltid höga marginaler.

Färre kombinationsspel, mindre Cash Out: För att utveckla föregående punkt: du ger spelbolaget mest marginal genom att placera kombinationsspel eller begära Cash Outs (att avbryta ett spel). I båda fallen drabbas du  av "dubbel beskattning". Därmed, även om detta i vissa fall kan vara lukrativt, kommer du på lång sikt nästan alltid hamna på minus.

Var försiktig med expertråd: Att följa sportexperternas råd har några nackdelar. För det första tar deras förutsägelser inte hänsyn till odds och därmed långsiktig framgång. För det andra är många av dessa förutsägelser så uppenbara att oddsen för det motsvarande utfallet ofta sjunker (en "drop" är en minskning av odds på grund av att många spelare satsar på det utfallet). För det tredje är många experter anslutna till ett visst spelbolag och tjänar pengar enbart genom att göra förutsägelser. De behöver alltså inte bry sig om att faktiskt vinna sina spel, än mindre att hjälpa dig att vinna.

När du lyssnar på en expert, ta till dig fakta som är relaterade till den kommande matchen, men fatta beslutet självständigt. Du kan säkert hitta den bästa marknaden för att tillämpa den förvärvade kunskapen.

Vad är "värde"

Alla vägar leder till Rom, och alla spel leder till detta begrepp. Ett spel betraktas som "värdefullt" (eller har "värde") när oddsen för ett utfall överstiger sannolikheten för att händelsen ska inträffa av någon anledning. Till exempel, om sannolikheten för att Lag 1 ska vinna uppskattas till 50%, och oddsen för deras seger är 2,2, blir den objektiva lönsamheten av spelet över lång sikt tydlig. Tävlingen mellan spelaren och spelbolaget innebär i princip  att spelaren försöker hitta ett så fördelaktigt utfall som möjligt. "Värde" uppstår på grund av ett ‘misstag’ av spelbolaget vid analysen av ett sportevenemang och därmed genom att de sätter fel odds - odds som gynnar spelaren snarare än spelbolaget.

Om du planerar att satsa regelbundet kommer din framgång att vara relaterad till din förmåga att identifiera värdefulla spel. Det är svårt att ge specifika råd i detta avseende eftersom detta beror på din förmåga att analysera sportevenemang.

Oftast gör spelbolag misstag i nischade tävlingar, vilket är varför marginalerna där är mycket högre. I stora tävlingar är det praktiskt taget hopplöst att hitta värdefulla spel.

När du har lärt dig att identifiera ett värdefullt spel med säkerhet kan du gratulera dig själv till att ha genomfört nybörjarkursen.

Copy the token