Spelbolagets odds: olika typer och beräkningsmetoder

Vad är ”chans”, egentligen? Utanför spelvärlden är chans, mer benämnd i procent. Om du singlar ett mynt så finns det 50% chans att det landar på krona och en 50% chans på klave. Summeringen av alla tänkbara utfall, under alla omständigheter, resulterar i 100% chans.

Om du däremot kastar en 6-sidig tärning finns det en på sex chanser att ett nummer dyker upp. Detta kan uttryckas med 16,66% – det vill säga sex möjligheter delat med 100%.

Att förstå sig på odds och få bästa möjliga odds när det gäller betting / vadslagning är nyckeln till att hjälpa dig att göra vinst på betting, på lång sikt.

Förstå dig på odds

Odds är kort och gott en återspegling av chansen eller sannolikheten att ett visst utfall i en eller en rad händelser. I varje fall har varje utfall en chans eller sannolikhet att äga rum. Odds är enkelt sätt en tolkning av dessa chanser. Bookmakarna bildar odds eller motsvarande för att återspegla dessa chanser.

Inte alla bookmakers kommer att ge samma odds. Vissa kommer att vara bättre på det än andra, så det är värt att se till att du får de bästa betting oddsen från en viss bookmaker när du faktiskt gör dina betts. De flesta online bookmakers erbjuder möjligheten att du själv kan välja vilken odds-typ du vill tillämpa.

Decimal Odds 

Snarare än att använda procentandelar, använder bookmakare odds. Decimalodds används vanligtvis inom Europa och även kända som europeiska odds. 

Europeiska odds växte fram när bettingverksamheten gradvis flyttade från Storbritannien till grannlandet Frankrike, där fenomenet snabbt spred sig över till resten av Västeuropa. Först fanns endast brittiska fullt fungerade spelhus i västeuropeiska länder. Men efter en tid började britterna möta tuffa konkurrenter från franska och tyska spelinstitut.

Vidare och för att göra om chanser till så kallade decimalodds tar man bara ”chans” % och delar i 100.

100% Chans = odds

Så med andra ord om du anser att man har tjugo procent chans till vinst är oddsen 100 dividerat med 20 = 5

Ett exempel

Satsa 10 dollar på en vinnare på 4/1 [5,00], då får du 50 dollar tillbaka – Det är 40 dollar i vinst [4 x  10] plus din ursprungliga 10 dollar i Insats.

Säg att du vill satsa på en bet som har decimalodds på 5,0. Om du vinner, för varje dollar som du spelar får du 5 dollar tillbaka. Satsa 10 och du får 50 tillbaka. Du ser att din insats ingår i oddsen. Europeiska odds multiplicerat med din insats motsvarar utdelningen. Oddsen visar hur många enheter bookmakaren betalar ut per enhet som står på spel.

Om Bråk-odds

De vanligaste bråk-oddsen används ofta i Storbritannien. Med hjälp av 20% chansexemplet igen är bråk-oddsen 4 dividerat med 1. Bråkodds innebär att för varje 1 gång du vinner så förlorar du 4 gånger. Detta är detsamma som att det är 20% möjlighet att vinna och 80% möjlighet till förlust.

Exempel

Säg att du vill satsa på ett bett som har odds på 4/1. Om du vinner, för varje dollar du spelar kommer du att vinna 4 dollar och du kommer att få ditt pund på 1 dollar tillbaka, vilket ger dig en total avkastning på 5. Om du satsar 10 på 4/1, så vinner du 40 och får din 10-andel tillbaka, vilket ger en total avkastning på 50 dollar. Brittiska odds multiplicerade med din insats motsvarar vinsten. Oddsen visar hur många enheter du vinner när det gäller att vinna per enhet som bettats.

Om amerikanska odds

Satsar du på amerikansk sport så behöver du också vara insatt i amerikanska odds. Amerikanska odds är också kända som Lines eller Money Line odds. Om amerikanska odds anges med en + – beteckning visar de beloppet du vinner för en 100-dollarsinsats. Sätts det ett tecken så visar de hur mycket du behöver för att vinna 100.

Exempel

Så om du satsar på ett bett som har decimalodds på 5, eller bråkdel av odds på 4/1, skulle amerikanska odds motsvara +400. Om du satsar på decimalodds på 1,5 eller bråk-odds på 1/2, då skulle US-oddsen vara -200US. Odds kan delas in i positiva odds och negativa odds.

Negativa amerikanska odds visar hur stor en insats behöver vara för att vinna 100 enheter. Positiva odds visar hur stora dina vinster är om du satsar 100 enheter.

Förhållande mellan procentuell chans, decimal, bråk och amerikanska odds Verktyget “Vad är oddsen” nedan visar hur procentsatschans, decimalodds, bråk-odds och amerikanska odds uttrycks för att betyda samma sak!

Förstår du dig på bettingodds?

Det är egentligen inte så svårt som man vill tro. Det finns flera andra räkneexempel på nätet men dessa är de enklaste. För dig som inte hunnit eller vill repetera olika begrepp och inom oddsvärlden finns en hel del intressant resurser om detta. Det var allt om odds för denna gång. Vi önskar dig stort lycka till med dina vadslagningar!

Copy the token